Från skidor till styrka
Historia upprepar sig – på slutet av 1800-talet var det industrialiseringen och nu digitaliseringen som skapar osäkerhet om vår försvarsförmåga. I en debattartikel i Dagens Nyheter poängterar professor Mai-Lis Hellénius och officer Lars-Ove Nilsson vikten av att hela folket, inte bara armén, är rustat för olika kriser. Artikeln lyfter att fysisk aktivitet och hälsa är avgörande för ett robust samhälle.
Det är lätt att tänka att försvar och idrott är två helt olika världar, men Sveriges historia berättar en annan, ganska fascinerande, historia. Den svenska idrottsrörelsens framväxt under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet har en oväntad men stark koppling till landets försvarsförmåga.
I slutet av 1800-talet var landets högsta militära befälhavare bekymrade. Industrialiseringen och urbaniseringen gjorde att fler människor lämnade landsbygden för att arbeta i städerna. Soldater, som förr fått sin styrka och uthållighet från hårt arbete på gårdar, riskerade att bli mindre fysiskt kapabla. Försvaret insåg snabbt att detta kunde påverka Sveriges förmåga att försvara sig.
Vad blev lösningen? Jo, en satsning på idrott!
Skidåkning, till exempel, ansågs vara en idealisk aktivitet för att stärka både kropp och själ. 1892 bildades Föreningen för skidlöpningens främjande i Sverige, med målet att genom skidåkningen stärka svenskarnas hälsa. Föreningen bildades av en grupp militärer och dess första ordförande, Adolf Heijkensköld var kapten vid Svea Livgarde. Föreningen lade grunden för det som senare blev Svenska Skidförbundet och bidrog till att göra längdskidåkning till en folkrörelse.
Tidigt var tävlandet en viktig del av den framväxande idrottsrörelsen och genom att arrangera skidlöpartävlingar i Svealand och Götaland där inbjudna samer utmanade lokala skidförmågor skapades stort intresse bland unga män och allmänheten. De mest uppmärksammade tävlingarna var de Nordiska spelen som hölls första gången 1901 i Stockholm och avlöstes efter 1926 av det nystartade vinter-OS.
Kanske är det en påminnelse om att idrottens roll sträcker sig långt utöver tävlingsarenorna – den stärker oss som individer och nation, både mentalt och fysiskt.
Så nästa gång du spänner på dig skidorna eller drar på dig löparskorna, tänk på att du är en del av en lång tradition där idrott och försvar går hand i hand.